program

ALMEDALEN WEEKEND 2017  |  7 JULI 2017  |  WISBY STRAND

Huvud­program


— Morgon —
8:30 Loungen öppnar

Kom ta en kaffe och jobba eller ta ett möte med wifi och inspirerande omgivning. Loungen kommer även att erbjuda specialiserade och fördjupande pop up-seminarier under hela dagen.

— Förmiddag —
9:30 Framtidslandet Sverige
– Är det någon idé att fundera på vad man ska bli när man bli stor?

Om 10 år kommer vartannat jobb att ha försvunnit och två av tre barn som börjar skolan i höst kommer att jobba inom yrken som ännu inte finns. Är Sverige förberett för dessa omvälvande förändringar på arbetsmarknaden? Var kommer de nya företagen och jobben att växa fram?

Sveriges välfärdssystem är till stor del uppbyggt på långa heltidsanställningar, men arbetslivet går i rakt motsatt riktning. 74 procent av alla företag i Sverige är enmansföretag. ”Gig-ekonomins” snabba tillväxt medför stora möjligheter för innovation och nya produkter och tjänster med ställer samtidigt också svåra frågor kring hur vår lagstiftning, socialförsäkringar och villkor för företagande hänger med i den förändringen? Vad händer när en bred medelklass inte längre har någon sysselsättning till följd av robotiseringen och digitaliseringen?

Medverkande:
 • Andreas Ekström, journalist och framtidspanare
 • Saeid Esmaeilzadeh, Grundare Serendipity
 • Louise Becker, COO Cool Company
 • Johan Nystedt, VD Nordea liv och pension
 • Patrik Öhlund, VD The Node Pole
11:00 Perfect pitch – framtidens företag

Om tio år kommer hälften av alla jobb som finns i dag att försvinna. 4 av 5 jobb skapas i små och medelstora företag. Det är därför avgörande att bra affärsidéer får fäste och kan växa. Vilka idéer bär? Hur ser klimatet ut och hur ser de nya företagen ut som skapar nya jobb? Under en timme får vi träffa fyra entreprenörer som presenterar sina företag och får råd från en erfaren panel. Både deltagare och publik kommer att få ta del av många avgörande perspektiv för att företag ska lyckas, växa sig större och bli de företag som erbjuder framtidens arbetsplatser.

Medverkande i juryn:
 • Douglas Roos, Entreprenör
 • Elisabeth Thand Ringqvist, Senior Advisor NFTventures och Ordförande SVCA
 • Stina Carlsson Reich, Head of Business Design på Doberman
 • Günther Mårder, VD Företagarna
— Eftermiddag —
13:30 Ekonomisk-politisk debatt
– vilken väg väljer Sverige?

Om tio år kommer vartannat jobb som finns i dag att vara borta. Vilka är de nya jobben? Hur anpassas välfärden till en allt större gig-ekonomi? Hur skapas bästa möjliga förutsättningar för småföretag att växa och anställa?

Allt fler i Sverige ansluter sig till den så kallade gig-ekonomin, med tillfälliga arbeten och projekt ofta utifrån eget företag eller frilans. Hur ser skatte- och välfärdssystem ut för ett samhälle där allt större andel av arbetskraften ingår i gigekonomin och där arbeten i allt högre grad är egenanställningar och tillfälliga uppdrag? Hur skapas bästa möjliga förutsättningar för små företag att växa sig stora och kunna anställa fler? Sverige är känt för sin entreprenörskraft och många innovationer, men hur bibehålls och utvecklas den positionen i en globaliserad värld? Möt olika visioner och lösningar från både regering och opposition.

Medverkande:
 • Per Bolund, Finansmarknadsminister, (MP)
 • Elisabeth Svantesson, Arbetsmarknadspolitisk talesperson och fd arbetsmarknadsminister, (M)
15:00 Kreativiteten – den nya svenska basindustrin

Svensk musik skördar sedan många år tillbaka stora framgångar internationellt, den svenska spelbranschen är en mångmiljardindustri och det svenska modeundret är ett välkänt fenomen. Vi har sett svenskar bli världskända inom tech, spel, mode, mat, musik och film. Detta bygger Sverige såväl ekonomiskt som varumärkesmässigt. Hur lyckades vi så bra och hur kan vi skapa förutsättningar för att framgångarna ska bli fler?

— Kväll —
17-19 Mingel – Almedalen SUM-up

Med Almedalens vackraste utsikt som fond låter vi fyra utvalda spanare sammanfatta Almedalsveckan inom olika områden. Vem sade vad, vilka nyheter släpptes och vad är det viktigaste vi tar med oss?

Spanare:
 • Saeid Esmaeilzadeh, grundare Serendipity
 • Per Schlingmann, kommunikatör och författare
 • Jan Larsson, VD Yrkesakademin och tidigare valledare för Socialdemokraterna
20:00 FUTURE FRIDAY – ALMEDALENS AVSLUTNINGSFEST

Vi avrundar Almedalsveckan med en avslutningsfest på Kallis.

WORKSHOPS


Parallellt med huvudprogrammet kommer Miltton Labs att erbjuda kunskapstunga workshops till Almedalen Weekends besökare. Det finns 20 platser på varje workshop, så först till kvarn är det som gäller!

POPUP-SEMINARIER


Under dagen kommer du också kunna ta del av löpande pop-up-seminarier i loungen med korta fördjupande analyser i ämnen som rör Sveriges framtid.