Program

6 JULI 2018  |  WISBY STRAND

Förmiddag
8:30 Loungen öppnar

Kom ta en kaffe och jobba eller ta ett möte med wifi och inspirerande omgivning.

9:00 Från folkhemmet till Framtidslandet Sverige

Sverige står precis som stora delar av omvärlden inför en rad stora samhällsutmaningar. Att klara integrationen och omställningen till en ny typ av arbetsmarknad är två områden Sverige behöver lösningar på inom kort. Det sker också stora förändringar i det politiska landskapet, både i Sverige och globalt. Hur möter vi bäst dessa tre stora samhällsutmaningar? Vilka vinster finns att samarbeta kring lösningar mellan politik, näringsliv och civilsamhälle? Välkommen till ett samtal om och hållbara lösningar för framtidslandet Sverige.

Detta seminarium blir också startskottet för det framtids-hackathon som pågår under förmiddagen där konkreta förslag på dessa tre stora samhällsproblem presenteras kl 13.

Panel:
 • Ann-Therese Enarsson, vd Futurion
 • Edna Eriksson, vice ordförande MR-stiftelsen
 • Lars Lööw, GD svenska ESF-rådet
 • Staffan Ekholm, Lisa Stenvinkel och Joe Coppard, Another Tomorrow

9:30-13:00 Hacka framtiden med oss

Under dagen kommer vi inte bara prata om Sveriges samhällsutmaningar, utan också lösa dem. Vi genomför tre framtidshack inom tre stora samhällsfrågor: arbetsmarknad, integration och demokrati. Blandade grupper tar sig an varsitt samhällsproblem på morgonen och presenterar en lösning på eftermiddagen kl 13. Detta gör vi samarbete med Another Tomorrow, proffs på design och implementering av innovations- och förändringsprocesser. Tankesmedjan Futurion kommer att sätta agendan inom framtidens arbetsmarknad, med särskilt fokus på reskilling och lära nytt.

10:30 Perfect pitch – vilka är de starkaste affärsidéerna för framtiden?

Om tio år kommer hälften av alla jobb som finns i dag att försvinna. 4 av 5 jobb skapas i små och medelstora företag. Det är därför avgörande att bra affärsidéer får fäste och kan växa. Vilka idéer bär? Hur ser klimatet ut och hur ser de nya företagen ut som skapar nya jobb? Under en timme får vi träffa fyra entreprenörer som presenterar sina företag och får råd från en erfaren panel. Både deltagare och publik kommer att få ta del av många avgörande perspektiv för att företag ska lyckas, växa sig större och bli de företag som erbjuder framtidens arbetsplatser.

Panel:
 • Günther Mårder, vd Företagarna
 • Sofie Lundström, vd och grundare Toborrow
 • Ida Hansson Brusewitz, Dagens Industri
 • Anna Strömberg, Doberman

Eftermiddag
13:00 Hur löser vi Sveriges största samhällsproblem tillsammans?

I SAMARBETE MED ANOTHER TOMORROW

Dags att lösa framtidsproblem på riktigt. I samarbete med byrån Another Tomorrow anordnar vi under dagen ett framtidshackathon. Tre grupper presenterar här sina lösningar på några av Sveriges viktigaste framtidsutmaningar: Demokrati, arbetsmarknad och integration. De idéer som tagits fram under dagens hackathon presenteras i form av prototyper för en kunnig panel som kommenterar förslagen utifrån sina respektive perspektiv.

Panel:
 • Per Bolund, finansmarknads- och konsumentminister samt biträdande finansminister (MP)
 • Ann-Therese Enarsson, vd Futurion
 • Per Schlingmann, kommunikationsexpert
 • Ishtar Touailat, Head of innovation incubation Tieto
 • Ahmed Abdirahman, grundare Järvaveckan och The Global Village

14:30-16:00 Hur stark är vår demokrati?

I en snabbrörlig och digitaliserad värld uppstår utmaningar för demokratin. Vi kan se att demokratin går tillbaka i flera länder världen över. Samtidigt som demokratin utmanas skapas nya initiativ för att utveckla och stärka demokratin. Hur stark är vår demokrati egentligen, och hur lätt kan den avskaffas? Välkommen till ett samtal kring demokratin, dess bräcklighet och styrka, och hur vi kan stärka den inför framtiden.

DELTAGARE:
 • Jan Scherman, journalist
 • Edna Eriksson, vice ordförande, MR-Stiftelsen
 • Bo Andersson, generalsekreterare, Föreningen Norden
 • Brit Stakston, mediastrateg och grundare #backademokratin

  Kväll
  17-19 Mingel - Almedalen Sum Up

  Med Almedalens vackraste utsikt som fond låter vi tre utvalda spanare sammanfatta Almedalsveckan inom olika områden. Vem sade vad, vilka nyheter släpptes och vad är det viktigaste vi tar med oss?

  Mingel och summering av Almedalsveckan. Privat inbjudan.

  SPANARE:

  ARTIST:

  Elinda - singelaktuella artisten som satsar på en internationell solokarriär efter att ha turnerat runt om i världen med ABBA’s original musiker och bl.a. körat bakom artister som Magnus Uggla, Markoolio, E-type mfl. Efter att ha skrivit låtar till artister som Björn Skifs, Celine Dion och David Hasselhoff, får hon nu sjunga sin egen musik och göra det på sitt sätt.